Alfama – het hart van Lissabon

Alfama is het oudste gedeelte van de stad. Zoals in veel oude steden is het een wirwar van vele kleine, kronkelige straatjes. Omdat het is gebouwd op één van de zeven heuvels van Lissabon heb je hier tal van prachtige uitzichten. Vanaf de zogenaamde Miradouros kijk je uit over de stad of op de rivier. Hieronder vertellen wij je waarom Alfama zo leuk is en kun jij deze wijk dus niet meer overslaan als je naar Lissabon gaat!

Struinen door de straten.

Je kunt de wijk het beste lopend verkennen. Ga gewoon wandelen en sla af en toe een leuke straat in. Durf te verdwalen, want dan leer je het échte Alfama kennen. Het wijkje is helemaal niet zo groot, dus je komt altijd wel weer uit bij iets dat je herkent. Mocht dat nou niet het geval zijn, dan biedt Google Maps anno 2019 altijd  uitkomst!

Is wandelen nou echt niet jouw ding, dan rijden er In Alfama tientallen tuktuks rond. Voor ongeveer een tientje laat de chauffeur je de leukste plekjes van de wijk zien.

Een andere optie is tram 28, deze rijdt door een groot gedeelte van Alfama. De route gaat langs de meeste hoogtepunten van Alfama. Helaas zit dit trammetje vaak bomvol met toeristen. Als je dan in het gangpad moet staan krijg je alsnog niets mee van al het moois dat de wijk te bieden heeft. Kortom, niet zeuren en ga wandelen!Sé de Lisboa.

Dit is de oudste en bekendste kathedraal van Lissabon. De kerk werd gebouwd door de eerste koning van Portugal, D. Afonso Henriques. Ondanks de vele aardbevingen die het gebied getroffen heeft is de kerk nooit helemaal tegen de vlakte gegaan en altijd weer opgebouwd. Persoonlijk vinden wij het geen mooie kerk, maar als je er dan toch bent (of als je gelovig bent) loop er zeker even langs.

Castelo de São Jorge.

Dit is het bekendste kasteel van Lissabon. Je vind de ruïne van het kasteel op de hoogste heuvel van de stad. Je kunt de ruïnes van het kasteel bezoeken waarna je vanuit de tuin een prachtig uitzicht hebt over Lissabon.

Is het lekker weer in Lissabon? Neem dan een wijntje en een hapje mee en geniet net als vele locals van een prachtige zonsondergang. Jij moet een ticket kopen, maar locals kunnen gratis van de sunset genieten.
Voor meer informatie en tickets: https://castelodesaojorge.pt/en/

Uitzichtpunten.

Zoals al eerder gezegd, Lissabon beschikt over prachtige uitzichtpunten. Hier onze favorieten:

  • Miradouro de Santa Luzia.
    Het terras naast de kerk van Santa Luzia biedt jou een fantastisch uitzicht over de Taag en de kleurrijke huizen en vele kerken. Wat ons betreft een prima plek om even bij te komen onder het genot van een drankje.  • Miradouro de Graça
    Bovenop de heuvel vind je Miradouro de Graça. Deze ligt eigenlijk net buiten Alfama, in de wijk Graça. Hier spelen de locals live muziek en kun je terecht op een terrasje voor een verfrissend drankje. Het is de klim omhoog zeker waard!


Eten en drinken

Overal vind je kleine barretjes en restaurantjes, dus laat je vooral leiden door de geuren en stap ergens naar binnen wat je aanspreekt. In de zomer poppen op de kleinste pleintjes terrasjes op, waar je heerlijk kunt eten. Zo liepen wij bij Miradouro das Portas do Sol  tegen een pop-up bbq restaurant aan, waar wij aan lange tafels genoten van de lekkerste vis van de BBQ. Het voelde als aprés ski bij 30 graden. Geweldig!

Wij hebben er genoten, en als we je één tip moeten geven, zorg dan voor een paar stevige schoenen. Overal vind je steile straatjes en trappen. Ook houden ze van gladde steentjes, wat met een beetje regen al voor glibberige straten (en dus pijnlijke enkels) kan zorgen. Geef je over aan het ritme van Alfama. Het zal je niet teleurstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *