Campings – Department of Conservation

Vorige keer vertelden we je over holidayparken in Nieuw-Zeeland. Naast deze parken sliepen we ook regelmatig op een DOC. Dat wil zoveel zeggen als een door de overheid onderhouden stuk land waar je kunt slapen. Meestal is er enkel een toilet aanwezig, heel soms een douche. Betalen doe je in een envelop welke je in de daarvoor bestemde gleuf mag doen. Het ‘Pack in Pack out’ principe houdt in dat je je eigen rotzooi weer meeneemt. Prullenbakken zijn niet aanwezig.

Waar vind je een DOC?

Er zijn meer dan 200 campgrounds te vinden in Nieuw-Zeeland. Vaak liggen ze in of vlakbij mooie natuurgebieden. Er is altijd wel iets in de buurt te doen wat de moeite waard is. Je vindt ze op het strand, in het bos, of aan het begin van een prachtige wandeling. Je hebt ze in verschillende gradaties. Basic, standaard /scenic of serviced.

Wat zijn de verschillen?

Basic is dan ook echt basic. Soms zijn ze gratis, of je betaalt 8 dollar per persoon. Je vindt er enkel een toilet, en heel soms een watertappunt met water dat je meestal niet gelijk kunt drinken, maar eerst een minuut of 5 dient te koken. Het toilet is vaak niet meer dan een gat in de grond. Overal wordt gevraagd geen rommel in het toilet te gooien en de bril omlaag te houden. Toch kan het er af en toe behoorlijk stinken. Ook kan er er nog wel eens een vlieg naar boven komen zodra je de bril omhoog doet.

Standaard scenic campgrounds hebben iets meer faciliteiten en liggen vaak  op prachtige locaties. Je betaalt er meestal zon 15 dollar per persoon. Lake Okareka vlakbij Rotorua en Stony Bay op Coromandel zijn wat ons betreft twee van de mooiste plekken waar we geslapen hebben.

Lake Okareka.

Lake Okareka is een kleine plaats, waar zo’n twaalf voertuigen de nacht door kunnen brengen. Als je de camper een beetje gunstig neerzet, kun je ’s ochtends ontwaken met zicht op het meer en de omringende heuvels. Je vindt er een overkapping waaronder je kunt koken (Als je tenminste een mobiel gasstel hebt, die van ons zat vast in de camper) .Hoewel het vlakbij Rotorua ligt, heb je hier (gelukkig) geen last van de zwavelgassen die je in Rotorua nog wel eens kunt ruiken.

Stony Bay.

Stony Bay op Coromandel is geweldig. Het ligt in een schitterende baai, aan het einde van een slingerende gravelweg. Het is een grote campground, maar toen wij er waren, was het erg rustig. Je vindt er een koude douche en meerdere toiletten. Het uitzicht is geweldig. Prachtig blauw water waarin je heerlijk kunt zwemmen. Veel groen er omheen. En de weg ernaartoe is ook even adembenemend. Letterlijk, en figuurlijk. De uitzichten zijn fantastich, maar de locals scheuren nogal eens flink door op de weg, waardoor de adem je af en toe ook ontnomen wordt als er weer eens een de bocht om komt vliegen.

Respecteer de natuur.

Als je ooit naar deze campings gaat, houd je dan aan de regels. Neem je afval mee. Maak geen vuur als dat niet mag. Respecteer dieren, anderen en de omgeving. Geen zeep, tandpasta etc in de waterwegen terecht laten komen, en gebruik de toiletten als die er zijn. En om er voor te zorgen dat deze campings blijven bestaan, gewoon betalen in de envelop. Er is niemand die het controleert, dus alles gaat op basis van vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *