Edinburgh in een notendop

Wil je er even tussenuit, maar heb je net als Rianne altijd te weinig vakantiedagen?
Dan is twee nachten Edinburgh voor jou misschien wel dé perfecte oplossing. Op vrijdagavond stap je het vliegtuig in. Door het tijdverschil win je een uurtje en zo stond Rianne samen met drie vriendinnen om half 9 op Schotse bodem. Gelukkig zijn er meer dan genoeg restaurants te vinden waar je (ook na tien uur) nog een hapje kunt eten. Naast voldoende eten en drinken waren dit de hoogtepunten.

Edinburgh Castle

Boven op de heuvel in het midden van de stad vind je het prachtige Edinburgh Castle. Het stamt uit de 17e eeuw en je treft er onder andere de Schotse kroonjuwelen aan. Ook het National War Museum en de gevangenis zoals die in de 12e eeuw werd gebruikt kun je er bezoeken.

Het kasteel is gebouwd op het hoogste punt van de stad. De hoge ligging biedt je een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving. Je bent er maar kort, dus om te voorkomen dat je in de rij moet staan voor een kaartje, koop je deze vooraf op de site van Edinburgh Castle.

Schrik trouwens niet van het kanonschot dat om 13.00 uur afgaat. Iedere dag, behalve op zondag geeft men hiermee aan het scheepsverkeer aan hoe laat het is. Deze traditie is al zeker 150 jaar oud.

Ghost Tour

Edinburgh staat bekend om de vele verhalen die er de ronde doen over geesten en spoken. Tal van toeristenbureaus spelen hier op in en bieden jou een tour door de stad.

Wij deden de ‘Doomed, Dead & Buried’-tour van Mercat Tours. Samen met een gids wandel je langs verschillende plekken waar het volgens de verhalen spookt(e).

Het eerste deel van de tour is bovengronds en leid je door het oude centrum van de stad. Deel twee vindt plaats in de ondergrondse gangen. Deze donkere gangen op zich zijn al angstaanjagend, maar worden in combinatie met de verhalen van de gids nóg spannender. Als je na drie kwartier eindelijk weer boven bent is het buiten al donker, en ga je naar één van de vele begraafplaatsen die de stad rijk is. Ook hier krijg je nog een paar ‘mooie’ verhalen voorgeschoteld.

Na een uur en drie kwartier konden wij wel stellen dat het vroeger in de stad niet alleen maar rozengeur en maneschijn is geweest. Ze maken bij deze tour geen gebruik van acteurs, niemand zal je dus ineens bij je been grijpen. Hou je van een beetje spanning en lugubere verhalen dan is de toer zeker de moeite waard.

The Scotch Whisky Experience

Je kunt Schotland niet verlaten zonder een whisky geproefd te hebben.
De rondleiding bij ’The Scotch Whisky Experience’ start met een presentatie over het brouwen van de whisky. Je stapt in een soort Efteling wagentje en rijdt hiermee door de verschillende fases van het proces.

Aan het einde van de rit krijg je een film te zien over de verschillende streken waar whisky gemaakt wordt en hoe de whisky aan zijn smaak en geur komt.

Na de tour mag er uiteraard geproefd worden. Je krijgt (nog) meer informatie over whisky en kunt kiezen welke whisky je wil proberen. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het pakket dat je gekozen hebt.
Mét je glas whisky ga je vervolgens naar de ‘kluis’. Hier tref je de grootste whisky collectie ter wereld aan! Een prachtig gezicht, maar het maakte de whisky voor Rianne helaas niet lekkerder. De tour zelf is wel meer dan de moeite waard. Enthousiast geworden over deze tour? Boek je tickets dan hier.

Er is nog veel meer te ontdekken in deze prachtige stad, maar de tijd was beperkt, dus zijn hier de keuzes opgevallen. Het lijkt kort, maar voor een stad als Edinburgh is 2 nachten prima.

Wat is jouw kortste stedentrip ooit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *