Hiken in Santorini (2)

Vorige week vertelde we jou over onze wandeling van Fira naar Oia. Dit beviel ons prima, waardoor we de dag voordat we weer naar huis gingen besloten om nog een hike te doen op Santorini. Aan het einde van de boulevard hadden we al een zigzagweg omhoog zien gaan, dus na wat googlen kwamen we er achter dat we op die manier naar het hoogste punt van Santorini (567m) zouden kunnen lopen. Aan de andere kant van de heuvel lag het dorpje Pyrgos, daar kunnen we vast wel wat eten of drinken.

We beginnen in Kamari.

Aan het eind van de geprepareerde weg word je beloond met een mooi vergezicht op een deel van het eiland dat we nog niet gezien hadden. Vanaf hier kun je naar het dorpje Perissa lopen, maar je kunt ook naar de archeologische opgravingen (Ancient Thira). Dit was nu al gesloten, dus wij pakken het ‘pad’ richting de top van de berg. We zijn inmiddels een uurtje onderweg, en dit zou ook circa een uur lopen moeten zijn. 

Alles bij elkaar zou het een kilometer of 15 tot 20 lopen zijn, dus we trokken rond half 4 zondagmiddag erop uit. Eerst door Kamari richting het begin van de berg en nog voor de eerste bocht zien we een waarschuwingsbord: Na half 6 geen toegang! We gaan straks via de andere kant terug, dus we lopen gewoon door. De prachtig aangelegde weg kronkelt via vele haarspeldbochten omhoog. Al snel heb je een mooi zicht op het dorpje en hoewel er af en toe een auto of quad naar beneden komt, hoor je grotendeels enkel het ruisen van de wind. Waarschijnlijk liepen wij even verkeerd want niet overal is het even goed zichtbaar, maar over het algemeen is het prima te doen. Geleidelijk klimmen we verder om uiteindelijk uit te komen bij het Klooster van de profeet Elias (Profitis Ilias Monastery). Het laatste stuk waait het behoorlijk, zorg dus wel dat je een vestje of droog shirt bij je hebt. Het klimmen zorgt toch wel voor een natte rug gezorgd, waardoor dit geen overbodige luxe is. 

We worden beloond met een prachtig uitzicht.

Eenmaal boven kun je bijna het hele eiland zien. Er ligt hier een geasfalteerde weg en al snel zien we de eerste busjes met minder sportieve toeristen die dit uitzicht ook willen bekijken. Na een korte stop lopen we naar beneden, tot Rianne een heel klein bordje ziet staan waarop het wandelpad staat aangegeven. In plaats van via de geasfalteerde weg belanden we zo via een af en toe flink begroeid, vrijwel kaarsrecht wandelpad in Pyrgos.Als vanzelf kom je op het zeer charmante centrale pleintje van het dorp. Het leven gaat hier nog niet zo snel. Families genieten aan volle tafels uitgebreid van de namiddag. Oude Griekse heren schuifelen voorbij. Wij nuttigen een welverdiende Mythos, waarna we inschatten ongeveer een uur nodig te hebben om weer naar Kamari te lopen. Het begint behoorlijk af te koelen en het is nu nog niet donker, dus we besluiten terug naar Kamari te lopen.

Op pad met Google Maps.

De route leidt ons door enkele charmante straatjes (bedankt google maps), maar een half uur later is het wél donker. Goed opletten of de tegenliggers jou wel opmerken, dus voor de zekerheid stapten wij af en toe even de berm in. Gelukkig gaat alles goed en zijn we net voor 8 uur weer terug in ons appartement. 

Na een verfrissende douche sluiten we onze laatste avond in stijl af met Tzatziki, Moussaka en Griekse wijn. Nóg een stukje terug wandelen naar het appartement, om vervolgens moe maar voldaan in slaap te vallen. Bij het ontwaken de volgende ochtend voelen we beiden dat we behoorlijk wat geklommen hebben gisteren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *