Hiken in Santorini (1)

Wandelen? Dat is toch iets wat je opa en oma vroeger wel eens deden? Wie gaat er nou wandelen? Nou, wij dus, want nu we zelf wat ouder worden, merken we dat wandelen een heerlijk tijdverdrijf is. Waar het thuis vooral nuttig is, denk aan loopjes van het station naar het werk, is het op vakantie één van onze favoriete bezigheden geworden.

Lekker hiken.

Zo hebben we onlangs op Santorini twee heerlijke ‘Hikes’ gedaan, want we moeten het natuurlijk wél een beetje sexy late klinken. Buiten de gebruikelijke wandeling van en naar de boulevard of strand besloten we halverwege onze trip de bus naar Fira te pakken. Waar in Nederland de bussen vaak niet te vol mogen, ging het er hier anders aan toe. Elk plekje waar iemand kan staan of zitten werd benut. Tijdens het rijden klimt en kruipt de bijrijder langs om de kleine twee euro die de rit kost op te halen. Gelukkig is het maar een minuut of twintig slingeren vanuit Kamari voordat we aankomen op het busstation van Fira.

Van Fira naar Oia

Fira is de hoofdstad van het eiland, al blijft het een dorpje. Bijna vanzelf wordt je richting de boulevard geleid waar je direct een prachtig uitzicht op de zee hebt. Santorini heeft de vorm van een halve maan en je bevind je nu ongeveer in het midden. Al het water binnen de halve maan is eigenlijk het binnenste van de vulkaankrater. Via vele trappen en gangetjes kun je door het tegen de rotswanden gebouwde dorpje lopen. Af en toe zie je een bordje met daarop de route aangegeven richting Oia, maar eigenlijk wijst het vanzelf, zolang je het water aan je linkerhand houdt.Take it easy.

Het pad is niet overal egaal, maar prima te doen. Ons advies is in ieder geval wél schoenen aan te trekken want vooral op het laatste gedeelte zijn het kiezels en grof grind. De hele tijd steentjes tussen je tenen vandaan peuteren is simpelweg vervelend, én zonde van de tijd. Je kunt beter genieten van het uitzicht en af en toe wat foto’s maken. Wij liepen op het gemak, stopten af en toe om wat te drinken of om gewoon even te genieten. De wandeling is zo’n 11 km dus afhankelijk van je stops en wandeltempo zul je er zo’n 3 tot 4 uur over doen  om van Fira in Oia te komen.Het openbaar vervoer in Santorini.

Waar we op de heenweg in de bus dachten dat deze niet voller kon, bleek dit op de terugweg tóch wel te kunnen. Op de grond, op de trap, naar verluidt zaten er zelfs mensen in het bagagerek en op de WC. Waar we in Nederland heel snel de kriebels zouden krijgen van zo’n volle bus of trein heeft het op vakantie altijd wel een soort charme, want wat is er nou lekkerder dan tegen een bezweet lijf van een wildvreemde aan te staan.

Eenmaal terug in Kamari liepen we langs de Irish pub, en zoals onze traditie inmiddels voorschrijft dronken we ook op deze trip weer een Guinness.

Volgende week nemen we je mee naar het hoogste punt van het eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *