Marathon – deel 2.

We zitten inmiddels ruim drie weken zoveel mogelijk thuis, en dat begint te wennen. In het begin was het even onze weg zoeken, maar nu verloopt het wel soepel. We staan wat later op dan normaal, kleden ons aan, ontbijten en gaan aan het werk. Tijdens de lunch een stukje wandelen en na werktijd sporten we vrijwel elke dag. Eerst vooral weerstandstraining. Langzaamaan ga ik steeds wat meer looptraining in het sportschema inbouwen.

De eerste trainingsweek.

Deze eerste van 30 voorbereidingsweken voor de marathon verliep naar wens. Dinsdagochtend liep ik in alle vroegte een rondje van 6 kilometer. Heerlijk om vroeg op de dag al even buiten te zijn, zeker in de tijd waarin we momenteel zitten. Hoewel ik absoluut een ochtendmens ben, ging het lopen zelf niet eens zo heel lekker. Misschien volgende keer toch maar gewoon wat eten van te voren. Aan het eind van de middag deed ik thuis nog wat lichte beenspieroefeningen zoals squats en lunges. Intervaltraining.

Donderdag plande ik een eerste intervaltraining. Hier moet ik absoluut nog mijn weg in gaan vinden. Ik koos er nu voor om 10 keer 2 minuten te versnellen, en iedere keer 1 minuut rustig te lopen tussen de versnellingen in. Met inlopen en uitlopen erbij kwam ik uit rond 8 kilometer. Met de runkeeper app kun je dit soort trainingen prima doen, al is het voor mij als (nog) niet goed getrainde loper lastig inschatten hoe hard ik nou precies loop. Als de sportscholen straks weer open zijn, zijn dit soort trainingen op de loopband een optie. Daarop is de snelheid goed in te stellen én constant te houden. Iets dat buiten voor mij nu best lastig is.

De duurloop.

Zaterdag stond in het teken van een rustige duurloop. Hoewel er vele manieren van marathonvoorbereiding zijn, ga ik bij mijn debuut voor de klassieke benadering. De rustige duurloop, langzamer dan het beoogde marathontempo is daarin één van de peilers. Het voelt onnatuurlijk om rustiger te lopen dan ik zou willen en kunnen. Toch is het belangrijk om op deze manier het lichaam aan de lange belasting te laten wennen. Komende weken wil ik deze rustig duurloop elke week een stukje langer maken.

Vooruitblik.

Met de rustige tien kilometers van zaterdag liep ik deze week zo’n 23 á 24 kilometer. Komende week heb ik een looptraining gepland op maandag, woensdag, vrijdag en zondag. Maandag en vrijdag een kilometer of 5-6. Woensdag enkele intervallen van een paar honderd meter en zondag een rustige 11-12 kilometer. Als alles naar wens verloopt zal ik eind volgende week een kilometer of 26 á 27 gelopen hebben. Hoe dat verliep lees je volgende week.

Maak er een mooie week van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *