Waarom iedereen een roadtrip moet maken.

Een roadtrip geeft je zo’n gevoel van vrijheid en alleen al daarom zou iedereen één keer in zijn/haar leven een roadtrip moeten maken. Of je nu met je eigen auto gaat of naar je bestemming vliegt en een auto huurt is niet van belang. (West-) Europa heeft genoeg te bieden, maar iets verder weg of overzees zijn er vele mogelijkheden voor een geweldige reis. Waarom wij er van houden lees je hier.

Je ziet meer.

Tijdens een roadtrip krijg je een veel betere indruk van het land of gebied omdat je op meerdere plekken slaapt. Je kunt vooraf al je slaapplekken reserveren, maar je kunt ook ter plekke bepalen wat je doet. Op onze trip door West-Amerika wisten we van te voren wat we wilden gaan doen, en hebben we de slaapplekken gereserveerd. We hadden drieënhalve week en wilden behoorlijk wat zien, op deze manier hoefden we ons enkel op het rijden te richten. Vooral Wouter vond dit wel zo’n prettig idee, maar het nadeel is dat je niet de volledige vrijheid hebt om ergens langer te blijven, mocht je dat willen. Al hebben wij eigenlijk geen enkele keer het idee gehad dat we ergens nog niet klaar waren.Straks in Nieuw-Zeeland hebben we geen enkele slaapplek gereserveerd, maar dat hoeft ook niet: Onze camper staat klaar waardoor we ons bed altijd bij ons hebben.

Buiten de gebaande paden.

Als je snel van A naar B wil, dan pak je de snelweg. Maar op vakantie heb je hopelijk geen haast, waardoor die mooie slingerweg door dat prachtig glooiende Portugese landschap een veel beter idee is. Je ziet veel meer van de omgeving, en je kop koffie is écht lekkerder onder een parasol op een terrasje in een slaperig dorpje dan bij dat benzinestation. Stop bij dat uitzichtpunt, rij geen uren achter elkaar. Neem de tijd. Je maakt misschien wat meer kilometers, en doet er wat langer over, maar het is toch ook de bedoeling om van de reis te genieten?


In Portugal stopte wij onder andere bij de steencirkel ‘Cromeleque dos Almendres’.


Leer elkaar kennen.

Uren achter elkaar in een afgesloten ruimte zitten kan voor spanning zorgen. Of je nu wilt of niet, je bent aangewezen op elkaar tijdens een roadtrip. Kaartlezen anno 2019 is grotendeels vervangen door een navigatiesysteem, dus daar kan niet meer over gekibbeld worden. Maar hoe lang rij je nog door voor de volgende stop? Wil je allemaal hetzelfde zien onderweg? Hoe je het ook wendt of keert, je zult compromissen moeten sluiten. Dus praat met elkaar, luister naar muziek, maar waardeer ook de stilte. Veel mensen ervaren het als ongemakkelijk en blijven maar praten. Wij vinden het totaal niet vervelend om in stilte te genieten van al het moois onderweg. ’s Avonds tijdens het eten is er genoeg tijd om alle indrukken te bespreken.Hoewel we thuis bijna geen auto rijden, kunnen we wel zeggen dat het op vakantie een fijne bezigheid is. Koelbox achterin, muziekje op en rijden maar. Er zijn boeken en websites vol geschreven over alle roadtrips die je gedaan móet hebben. Van route 66 tot de Atlantic ocean road in Noorwegen. Ruta 40 door Argentinië of the Ring Road van IJsland zijn ook must do’s. The Great Ocean Road van Australië of het South Island Circuit in Nieuw-Zeeland zijn meer dan de moeite waard. Nu hebben we route 66 al (een stukje) gereden en het South Island Circuit in Nieuw-Zeeland doen we aan het einde van het jaar. Hopelijk kunnen we ze allemaal afstrepen als we straks in het bejaardentehuis zitten.

Wat is jouw mooiste roadtrip ervaring?


Nu hebben we route 66 al (een stukje) gereden .


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *